OKULLARDA REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık önceliği etik ilkelere önem vererek (Güven, koşulsuz kabul, tarafsızlık ve gizlilik) okul-aile işbirliği içinde bulunmayı esas almaktadır. İkinci öncelliği ise bireyin problem çözme becerilerini kazanması, kendini anlaması, gerçekçi kararlar alması, çevresiyle etkili iletişim kurabilmesi, öz güven gelişimini uygun şekilde sağlaması, bedensel, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimini sağlıklı olarak gerçekleştirmesi amacıyla yapılan sistematik ve profesyonel yardım süreci olmasıdır.
Bu tanımla şu genellemeyi yapabiliriz
- Rehberlik bir süreçtir
- Rehberlik bireye yardım etme işidir
- Rehberlik yardımı bireye dönüktür
- Rehberlik bilimsel ve profesyonel bir yardımdır
- Rehberlik esası bireyin kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir.
GÜNEŞ KOLEJİNDE REHBERLİK SERVİSİ
Güneş Koleji Rehberlik Servisi çalışmaları, okul ihtiyaçlarına uygun olarak hazırlanan yıllık plan doğrultusunda gerçekleştirilmektedir. Öğrencilerimizin duygusal, sosyal ve zihinsel gelişimlerinin desteklenmesine yönelik çalışmaların yapılması Rehberlik ve Psikolojik danışmanlık birimimizce sürdürülmektedir. Bireysel, eğitsel psikolojik danışma ve rehberlik çalışmaları; oryantasyon, konsültasyon, öğrenciyi tanıma ve belirleme, davranış yönetim çalışmaları, öğrenme stilleri çalışmaları, bireysel görüşmeler, grup çalışmaları, geziler, seminerler, bilgilendirme toplantıları, test ve envanter uygulamaları aracılığıyla yapılmaktadır. İhtiyaç duyulan konularda öğrenci ve veli görüşmeleri yapılmaktadır.
Oryantasyon: Okula yeni başlayan veya gelen öğrencileri, katıldıkları yeni ortama alıştırmak, okulun kuralları, işleyişi, olanakları hakkında bilgi vermek ve böylece okula uyumlarını kolaylaştırmak amacıyla yapılır bireysel ve grup çalışmasıdır.
Konsültasyon: Okul yönetici ve öğretmenlerini, rehberlik hizmetleri konusunda bilgilendirip yönlendirerek, rehberlik hizmetlerinin etkililiğini artırmaya yardım eden bir hizmettir.
Öğrenciyi Tanıma ve Belirleme: Öğrencilerin gelişim alanlarını göz önünde bulundurarak duygusal, sosyal, bilişsel ve davranışsal yönden tanımayı amaçlayan, envanter ve test uygulayarak kendilerini anlamasını sağlamak.
Davranış Yönetimi Çalışmaları: Öğrencilerin okul kurallarına uyum sağlamaları için yaş grubuna uygun rehber öğretmeni tarafından davranış kazandırma eğitimleri verilerek sağlanmasıdır.
Öğrenme Stilleri Çalışmaları: Her öğrencinin öğrenme stilleri farklıdır bundan dolayı öğrenciye özel çalışma stilleri belirleyerek öğrenmelerini daha kolay hale getirmek hedeflenmektedir
Bireysel Danışmanlık: Öğrencinin ruh sağlığı, psikoloji ve gelişim ilkelerinin; bilişsel, duyuşsal, davranışsal ve etkileşimsel müdahale stratejileri aracılığıyla, bireyin iyi oluşu, kişisel ve meslek gelişimi ile patoloji konularını ele alacak şekilde uygulamasıdır.
Grup Danışmanlığı: Öğrencilerin kendi kendini tanımasını, kendi kişisel gereksinimlerini keşfetmesini, içinde bulunduğu toplumun değerler sistemi ile uyumlu kişisel hedefler belirlemesini, yaşamına gerçekçi bir yön vermesini, başkaları ile olan ilişkilerini geliştirmesini kolaylaştırıcı grup çalışmasıdır.
Öğrenci Seminerleri: İki dönem boyunca ihtiyaç duyulan konularda öğrencilerimize yönelik; rehberlik öğretmeni ya da alanında uzman tarafından düzenlenen bilgilendirici sunumlardır.
Veliye Rehberlik: Velilerimizle bireysel görüşme ve eğitim etkinlikleri ile bir araya gelerek ev ve okul yaşantılarını bir bütün olarak ele alarak öğretim yılı boyunca çocukların ve ailelerinin hayatına değer katacak seminer ve eğitimler, uzman psikolog ve rehber öğretmeni tarafından sunulmaktadır.